Războiul civil din Sudan a forțat strămutarea a 13 milioane de persoane, a raportat Organizația Națiunilor Unite, luni, în contextul în care conflictul dintre armată și forțele paramilitare RSF (Forțele de Sprijin Rapid) intră în cel de-al treilea an.

8,6 milioane de persoane au fugit din calea armelor în interiorul granițelor, iar 3,8 milioane au luat calea străinătății, a precizat Abdourahouf Gnon-Konde de la Agenția ONU pentru Refugiați, într-un interviu pentru AFP.

Izbucnit la 15 aprilie 2023, războiul a făcut zeci de mii de victime, a împins părți ale Sudanului în foamete și a împărțit țara în teritorii conduse de comandanți militari locali.

Miza războiului rămâne regiunea Darfur, unde RSF a lansat săptămâna trecută o nouă ofensivă pentru a cuceri El-Fasher – ultimul mare oraș din vestul vast al regiunii, aflat încă sub controlul armatei.

Atacul a început joi și a continuat până duminică dimineață, vizând El-Fasher și taberele de persoane strămutate din apropiere, inclusiv Zamzam și Abou Shouk – ambele afectate de foamete.

Citând „surse credibile”, ONU a anunțat că peste 400 de persoane au fost ucise în recentele violențe.

Până duminică, forțele RSF au revendicat controlul asupra taberei Zamzam. De atunci, aproximativ 400.000 de persoane au fost strămutate din acea tabără, a transmis Organizația Internațională pentru Migrație a ONU.

Organizația Medici Fără Frontiere a declarat că aproximativ 10.000 de persoane au fugit în Tawila, la aproape 70 de kilometri vest de El-Fasher, în decurs de 48 de ore, pentru a scăpa de bombardamente.

Civilii, majoritatea femei și copii, au ajuns „într-o stare avansată de deshidratare și epuizare, relatând episoade de violență îngrozitoare”, a transmis organizația medicală internațională.

„Un coșmar neîncetat”

RSF și-a intensificat atacurile asupra El-Fasher la scurt timp după ce armata a recâștigat luna trecută controlul asupra capitalei Khartoum, aflată la aproximativ 1.000 de kilometri spre est.

Războiul a divizat practic Sudanul în două, armata controlând nordul și estul, în timp ce RSF controlează cea mai mare parte din Darfur și, împreună cu aliații săi, unele părți din sud.

Ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a descris conflictul drept „cea mai mare catastrofă umanitară a timpului nostru”, evidențiind distrugerile extinse, foametea și violența sexuală.

„Regiuni întregi au fost distruse, sute de mii de familii fug, milioane de oameni înfometați, iar femeile și copiii sunt supuși celor mai oribile acte de violență sexuală”, a adăugat ea.

Declarațiile Annalenei Baerbock au fost făcute înaintea unei conferințe internaționale programate marți la Londra pentru a discuta despre impactul devastator al războiului.

Mirjana Spoljaric, președinta Comitetului Internațional al Crucii Roșii, a declarat că civilii din Sudan sunt „prinși într-un coșmar neîncetat de moarte și distrugere” după doi ani de război.

Misiunea de anchetă a ONU a avertizat că „cele mai întunecate capitole ale acestui conflict abia urmează să se desfășoare”, în contextul creșterii violențelor de natură etnică și represaliilor la nivel național.

„Pe măsură ce Sudanul intră în al treilea an de conflict, trebuie să reflectăm asupra situației catastrofale din această țară și să onorăm viețile tuturor sudanezilor care au fost pierdute sau schimbate pentru totdeauna”, a declarat Mohamed Chande Othman, președintele misiunii.

Articolul precedentSUDUL ȘI CENTRUL IRAKULUI, ÎNVĂLUITE ÎNTR-O FURTUNĂ DE NISIP
Articolul următorSENATUL A ADOPTAT O LEGE PENTRU A FI EVITATE CAZURILE DE TIP NORDIS