Autorităţile sunt în alertă după confirmarea prezenţei pestei porcine la o gospodărie din satul Focşănei, din comuna Vadu Paşii. Temerile sunt alimentate de o nouă suspiciune apărută la o altă gospodărie, de această dată în satul central al comunei. Doi porci au fost ridicaţi şi eutanasiaţi, iar D.S.V. Buzău a trimis la Bucureşti probe pentru analize.

Joi seară, Direcţia Sanitar Veterinară, în baza confirmărilor primite de la Bucureşti, a declarat focar de pestă porcină pentru o gospodărie din satul Focşănei, în curtea tehnicianului veterinar al comunei. Tot ieri, a apărut încă o suspiciune de focar secundar, într-o gospodărie din satul Vadu Paşii, acolo unde, la începutul lunii ianuarie, asistentul veterinar a tratat doi porci. Suinele au fost ridicate şi sacrificate. Au fost trimise probe la laboratorul central.

În consecinţă, Comitelul Local de Combatere a Bolilor a dispus măsuri preventive. S-au instituit zonă de protecţie pe o rază de 3 kilometri de la focarul principal şi zonă de supravegehere pe o rază de 10 kilometri, fiind inclus şi municipiul Buzău. În plus, se realizează recensământul porcilor din cele două zone.

Între timp, a fost demarată o anchetă epidemiologică, în urma căreia să se stabilească sursa prezenţei virusului pestei porcine în gospodăria tehnicianului veterinar din comună.

Articolul precedentConstatări grave ale inspectorilor DSV, la Buzău
Articolul următorIdeea sacrificării în masă, tot mai discutată în situația de la Vadu Pașii