Muzeul Formelor, un nou produs marca Geoparc Ţinutul Buzăului, a fost inaugurat zilele trecute în cadrul Centrului de Informare şi Promovare Turistică din Bozioru

Potrivit primarului comunei Bozioru, Valentin Grigore, Muzeul Formelor găzduieşte trovanţi de la Ulmet în miniatură şi funcţionează în cadrul Centrului de Informare şi Promovare Turistică Bozioru înfiinţat în urmă cu şase ani cu fonduri europene destinate încurajării activităţilor turistice. Are ca obiectiv protejarea şi promovarea trovanţilor şi Babelor de pe dealul din Ulmet şi din tot ţinutul.

În acest proiect, autorităţile locale au avut sprijinul unor profesori universitari din Norvegia, români stabiliţi în Elveţia, doi fiind chiar buzoieni.

Prin vizitarea noului muzeu înfiinţat de reprezentanţii Ţinutului Buzăului, turiştii sunt invitaţi să parcurgă o călătorie în timp de mai bine de 12 milioane de ani.

Ajung într-o deltă preistorică, iar de acolo, călăuziţi de trovanţi, se întorc în timpurile noastre. Trovanții sunt o formă de microrelief care se dezvoltă în straturile de nisip, datorită apelor subterane. Modul lor de formare, spun specialiștii, este similar cu cel al perlelor. Întregul proces determină creșterea acestor formațiuni, dinspre centrul pămîntului către suprafață. Tocmai de aceea, formele de relief sunt cunoscute, în limbajul popular, drept „pietre vii”. Despre trovanți, localnicii cred că au puteri tămăduitoare.

Articolul precedentTrei suspiciuni de infestare cu West Nile, la Buzău
Articolul următorA fost amânată mutarea elevilor din Colegiul Mihai Eminescu la ”Neniţescu”