Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a transmis, că începând cu data de 1 februarie 2022 certificatele de vacinare nu vor mai fi valabile, dacă au trecut minim 9 luni de la ultima vaccinare anti covid-19.

Certificatele celor care au peste 9 luni de la vaccinarea completă vor expira din acel moment și nu vor mai putea fi folosite, de exemplu, la intrarea în mall sau în alte locuri unde sunt cerute pentru acces.

„S-ar putea să avem o oarecare revitalizare a campaniei de vaccinare, dacă după data de 1 februarie va intra în funcțiune și în România mecanismul european, pe care trebuie sa-l respectăm, o directivă a UE, în care valabilitatea acelui celebru certificat (de vaccinare – n.red.) este prelungită dacă persoanele se vaccinează cu doza booster într-un interval care să nu depășească 9 luni de la încheierea vaccinării”, a spus Alexandru Rafila.

În principiu, înseamnă că pentru toți cei vaccinați în urmă cu un an, de exemplu, certificatele digitale nu vor mai fi valabile de la 1 februarie, dacă nu-și fac doza booster, chiar dacă certificatele de vaccinare aveau o durată de vaccinare de un an ( n.red.- cum era prevăzut inițial)

„Valabilitatea lor va fi condiționată de acest interval de maxim 9 luni de la incheierea vaccinării”, a confirmat ministrul Rafila, care spune că Guvernul va adopta un act normativ în acest sens până la 1 februarie.

Ministrul Sanătătii a mai precizat și că: „Pentru cei la care au trecut 9 luni este recomandat să înceapă de acum să-și facă doza trei (n.red.- sau a doua, pentru cei cu Johnson&Johnson)”.

 
 
 
 
 
 
 
Articolul precedentBilanț coronavirus: Aproape 20.000 de cazuri în ultimele 24 de ore
Articolul următorValentina Blazevic va juca din vară la SCM Gloria Buzau