Miercuri,17 mai a.c., a avut loc ”Marșul Tăcerii”, ediția a III-a, cu aproximativ 150 de participanţi. Scopul acestei activități a fost de a comemora conducătorii de vehicule pe două roți care au fost victime ale accidentelor rutiere.

La această activitate s-au alăturat și polițiștii aflaţi în timpul liber, care şi-au pregătit bicicletele personale pentru marşul comemorativ, dar şi poliţişti rutieri care au adresat recomandări atât bicicliștilor, cât și conducătorilor auto.

Primul Marș al Tăcerii a avut loc în anul 2003, în SUA, pentru comemorarea unui biciclist de enduro care a  fost victima unui accident rutier mortal după ce a fost lovit de oglinda unui autobuz.

Participanții au fost îmbrăcați în alb, ca evocare a bicicletelor ”fantomă”. De asemenea, plimbarea s-a realizat într-un ritm lent și în tăcere. Regula de bază a acestui marș, așa cum îi spunea și denumirea, este liniștea: fără claxoane, fără niciun fel de sunet, decât dacă este absolut necesar pentru siguranța grupului. Tăcerea a fost cea care a însoțit acest marș al bicicliștilor din întrega lume.              

Pe zi ce trece, bicicleta câştigă tot mai mulţi adepţi, însă, indiferent de vârstă, aceasta trebuie utilizată corect pe drumurile publice, în spiritul conduitei preventive. Ca urmare a lipsei de precauţie, tot mai biciclişti cad victime ale accidentelor de circulaţie.

Nesemnalizarea şi neasigurarea înainte de efectuarea schimbării direcţiei de mers, în special spre stânga şi la plecarea de pe loc, sunt abateri care constituie principalele cauze ale evenimentelor rutiere datorate bicicliştilor.

Majoritatea accidentelor cu biciclişti se produc în mediul urban, în zona marilor intersecţii, ca urmare a neacordării de prioritate la trecerea altor autovehicule, a tranzitării pe culoarea roşie a semaforului, precum şi nerespectării semnificaţiei indicatoarelor.

Folosirea bicicletei pe timpul nopţii sau în condiţii meteorologice nefavorabile, mai ales dacă nu este echipată corespunzător cu mijloace de semnalizare, reduce posibilitatea conducătorilor auto de a-i sesiza pe biciclişti. Aceasta este de asemenea o cauză frecventă în producerea de accidente rutiere cu victime din rândul bicicliştilor.

Deosebit de periculoase sunt şi conducerea bicicletei sub influenţa băuturilor alcoolice, transportul altor persoane pe bicicletă, transportarea unor bagaje voluminoase, precum şi deplasarea în grupuri a bicicliştilor.

ImagineImagineImagine

Sursa: Realitatea de Buzau

Articolul precedentAcuze dure de ambele părți după meciul Gloria Buzău – SC Oțelul Galați
Articolul următorAcțiuni preventive desfășurate de polițiștii Biroului Siguranță Școlară la școlile gimnaziale ”Gheorghe Vernescu” și numărul 6, din municipiul Râmnicu Sărat