Ministerul Dezvoltării a publicat lista alocărilor din Programul Anghel Saligny, cei mai mulți bani pentru apă, canal și drumuri mergând către județul Suceava, iar cei mai puțini către București. Județul Buzău va primi 1.370.812.212 de lei, din care 587.490.948 de lei pentru apă și canalizare și 783.321.264 de lei pentru drumuri și poduri. 

Potrivit datelor publicate de minister, 52,5 miliarde de lei, adică peste 10 miliarde de euro, au fost alocați 22,5 miliarde de lei pentru categoriile de investiții alimentări cu apă și stații de tratare a apei și sisteme de canalizare și stații de epurare a apelor uzate, inclusiv canalizare pluvială și sisteme de captare a apelor pluviale și 30 miliarde de lei pentru categoriile de investiții drumurile publice clasificate și încadrate în conformitate cu prevederile legale în vigoare ca drumuri județene, drumuri de interes local, respectiv drumuri comunale și/sau drumuri publice din interiorul localităților, precum și variante ocolitoare ale localităților și poduri, podețe, pasaje sau punți pietonale, inclusiv pentru biciclete și trotinete electrice.

Prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”, vor fi alocate cel puțin 140 de milioane de lei pentru fiecare județ, minimum 4 milioane pentru fiecare comună și cel puțin 7 milioane de lei pentru fiecare oraș. De asemenea, pentru fiecare municipiu vor fi alocate minimum 10 milioane de lei și cel puțin 43 de milioane de lei pentru reședințele de județ. Fiecare sector al municipiului București poate accesa fonduri în valoare de cel puțin 35 de milioane de lei pentru proiecte prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”.

Fondurile alocate vor fi destinate construcției a 12.000 km de rețele de alimentare cu apă și canalizare construite/extinse, 700.000 de branșamente individuale la sistem de alimentare cu apă/racorduri individuale la sistem de canalizare, construcția sau modernizarea a 2.000 km de drumuri județene și variante ocolitoare și 3.000 km de drumuri comunale, se arată într-un comunicat al Ministerului Dezvoltării.

Suma totală a programului Anghel Saligny este de 65,5 miliarde de lei.

Formula de calcul pentru alocările pe județe

Pentru alocarea pe aceste domenii s-a folosit o medie ponderată, cuprinzând următorii indicatori:

  • 50% – ponderea numărului unităților administrativ-teritoriale la nivel național;
  • 15% – ponderea populației fiecărui județ în total populație;
  • 15% – indicatori statistici publicați în baza de date TEMPO-Online de către Institutul Național de Statistică, din care rezultă necesarul de infrastructură în domeniile drumurilor publice, alimentării cu apă, sistemelor de canalizare;
  • 20% – capacitatea financiară a unităților administrativ-teritoriale.   

Sursa: Realitatea de Buzau

Articolul precedentActivitatea PFA-urilor va fi recunoscută ca vechime în muncă. Legea, promulgată de președintele Klaus Iohannis
Articolul următorIncendiu la 3 gospodării din municipiul Buzău