În ziua de 26 iulie a.c., poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au continuat activităţile de combatere a indisciplinei în trafic, au aplicat 90 de sancţiuni contravenţionale și au reţinut 21 de permise de conducere ca urmare a neregulilor constatate în trafic.

Aparatele radar au înregistrat 40 de autovehicule ce se deplasau cu viteze mai mari decât limitele maxime admise, iar împotriva a 7 de conducători auto s-a luat pe lângă sancţiunea contravenţională şi măsura complementară a reţinerii permisului de conducere pentru următoarele 90 de zile, respectiv 120 de zile.

Cu cea mai mare viteză –  170 km/h – a fost înregistrat autovehiculul unui șofer de 46 de ani, din Vrancea, care rula pe pe DN2 E85, în  afara localității Posta Câlnău.

Alte  14 permise de conducere au fost reţinute pentru conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului, pentru efectuarea unor depășiri neregulamentare, pentru conducerea unui autovehicul pe sensul opus de circulație și pentru neacordarea priorității de trecere pietonilor aflaţi regulamentar în traversarea drumului şi autovehiculelor ce rulau pe drumul prioritar.

De asemenea, polițiștii au mai întocmit și 4 dosare penale pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului, pentru conducerea pe drumurile publice a unui vehicul fără a deține permis de conducere pentru nicio categorie și pentru conducerea unui vehicul pe drumurile publice având permisul de conducere anulat. 

Astfel, unul dintre dosare penale a fost întocmit unui șofer de 48 de ani, din Glodeanu Sărat, care a fost depistat pe Aleea Industriei, în muncipiul Buzău. În urma testării cu aparatul etilotest, a fost înregistrată o valoare de 0,64 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Conducătorul auto a fost transportat la o unitate spitalicească pentru prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.

Alte sancţiuni au fost aplicate ieri şoferilor care nu au purtat centura de siguranţă (16), celor care au circulat cu autoturisme ce prezentau defecţiuni tehnice (7), dar şi  pentru alte abateri în trafic (10).

Valoarea totală a sancţiunilor aplicate este de peste 30.000 de lei.

POLIŢIA RUTIERĂ VĂ ADUCE ÎN ATENŢIE:

 În această perioadă, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, disconfortul termic va fi accentuat în sudul țării, motiv pentru care recomandăm conducătorilor de autovehicule:

– Verificaţi presiunea pneurilor înainte de a porni la drum.

În după-amiezile călduroase de vară, când temperatura asfaltului este ridicată, cauciucurile devin maleabile. O presiune prea mare poate provoca explozia pneurilor, iar prea scăzută poate permite desprinderea acestora de pe jante, mai ales pe timpul frânării sau în curbe. Nu folosiţi pneuri uzate sau care prezintă crăpături (aşa-numitele cauciucuri  „coapte”).

– Păstraţi o distanţă corespunzătoare în mers faţă de autovehiculul care circulă în faţă, pentru a opri la timp în cazul în care acesta frânează brusc. Distanţa trebuie să fie mărită pe măsură ce viteza de deplasare creşte.

 – Când încheiaţi o coloană de autovehicule iar aceasta încetineşte sau opreşte brusc, puneţi în funcţiune luminile de avarie. Acestea au rolul de a-i atenţiona pe conducătorii autovehiculelor care se apropie din spate să frâneze din timp.

Țineţi cont de faptul că, de regulă, cele mai multe coliziuni în lanţ se produc în zonele unde viteza de deplasare a autovehiculelor scade, cum ar fi nodurile rutiere, staţiile de taxare sau punctele în care autostrăzile se termină brusc.

În plus, riscul unor coliziuni în lanţ este determinat şi de alţi factori, cum ar fi vizibilitatea redusă în cazul incendiilor de vegetaţie sau în condiţii de ceaţă, asfalt umed pe timp ploios sau „neted”, cu compoziţie necorespunzătoare, reacţia întârziată a unor şoferi.

– Oboseala la volan apare mai ales pe vreme caniculară, când, din cauza căldurii sau a disconfortului creat de aparatele de aer condiționat, conducătorii auto se odihnesc mai puțin. În plus, pe perioada vacanței, conducătorii auto parcurg distanțe mari.

Recomandat este ca la primele semne de oboseală (moleşeală, clipire frecventă), cel de la volan să oprească într-o parcare şi să se odihnească până la refacerea completă a capacităţii de conducere.

 

 

 

 

Sursa: Realitatea de Buzau

Articolul precedentNicolae Ciucă, anunț despre rectificarea bugetară: Până la jumătatea lunii august vom avea o decizie finală
Articolul următorNoi avertizări meteorologice emise astăzi