Sărbătorită din anul 1902, Ziua Marinei Române a ajuns la cea de-a 119-a ediție și, pentru al doilea an consecutiv, cel mai mare eveniment al marinarilor va fi marcat de contextul pandemiei COVID-19.

Preşedintele Klaus Iohannis, premierul Florin Cîţu şi viceprim-ministrul Dan Barna, președintele Senatului, Anca Dragu, și şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, participă duminică la festivităţile prilejuite de Ziua Marinei Române, organizate în Portul Militar Constanţa.

Imagine

 

„Mă bucur să particip şi în acest an la ceremoniile prilejuite de Ziua Marinei. Îi salut cu căldură pe toţi marinarii noştri, militari sau civili, care cu devotament poartă sau au purtat tricolorul pe mările şi oceanele lumii. Sunt importante sacrificiile pe care le faceţi . Departe de casă şi de cei dragi, cei mai adesea aflaţi în situaţii dificile care vă pun la încercare rezistenţa şi tenacitatea. Iesiţi mereu învingători şi vă faceţi mereu datoria de a garanta siguranţa cetăţenilor noştri… Din păcate, din cauza pandemiei COVID-19, care nu s-a încheiat, nici în acest an nu pot avea loc festivităţile cu care eram obişnuiţi înainte. Există o singură cale de a reveni cu totul la normalitate şi această cale este vaccinare. Cu cât va creşte mai rapid numărul persoanelor imunizate, cu atât mai repede vom reuşi să stopăm această pandemie. Să fim în continuare atenţi pentru a ne proteja atât pe noi, cât şi pe cei dragi nouă!”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Imagine

Portul militar a fost survolat de o formație de aeronave de luptă, alcătuită din elicoptere Puma Naval ale Forțelor Navale Române, un elicopter IAR Puma, aeronave MIG-21 și F-16 ale Forțelor Aeriene Române, aeronave „Typhoon” britanice și un avion de cercetare P-8 american.

Imagine

Festivitășile de Ziua Marineri continuă. Publicul, aflat pe faleza Cazinoului constănțean și pe plajele din nordul litoralului, pot urmări defilarea navelor de la Constanța la Midia. Formația navală va fi condusă de fregata „Mărășești” (F-111) și va fi alcătuită din puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” (PM-274), corveta „Contraamiral Horia Macellariu” (Cvt-265), dragorul maritim „Locotenent Lupu Dinescu” (DM-25), fregata turcească „Yavuz” (F-240), o navă maritimă de patrulare a Ministerului Afacerilor Interne, o navă de intervenție a Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare, iar parada navală va fi încheiată de veliere ale pasionaților de navigație tradițională cu vele.

Ziua Marinei Române se încheie cu retragerea cu torțe a marinarilor, la ora 20.30, pe traseul Cazino – Comandamentul Flotei – Piața Ovidiu și cu un spectacol de artificii.

Imagine

 

Sursa: Realitatea de Constanta

Articolul precedentCFR Călători suplimentează cu vagoane trenurile spre litoral
Articolul următorAu început lucrările pe calea ferată Buzău-Făurei