Federația Fundațiile Comunitare din România dă startul programului național de finanțare „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități” în 5 orașe din țară, printre care și Municipiul Buzău. Aflat la ediția a III-a, programul național oferă finanțări nerambursabile în valoare totală de 1.225.000 lei și mentorare celor mai bune soluții la provocări de mediu și educație.

În plan local, programul este coordonat prin Fundația Comunitară Buzău și dispune de 245 000 RON, oferiți de către Lidl România pentru granturi care pot fi obținute pe bază de concurs de proiecte. În perioada 24 noiembrie – 20 decembrie 2021, la Fondul pentru un viitor mai bun în comunități pot aplica organizații neguvernamentale și grupuri de inițiativă.

Se dorește ca proiectele propuse spre finanțare să ajute la îmbunătățirea calității educației și/sau a mediului și să adreseze nevoile comunității locale din Municipiul Buzău. Inițiative precum crearea de spații verzi și activarea locuitorilor în jurul acestora, educație pentru reciclarea selectivă, încurajarea unei vieți active și alte idei ce contribuie la conectarea comunității și îmbunătățirea spațiului comun pot primi finanțare și mentorare pe parcursul implementării.

Direcțiile de intervenție locală ale „Fondului pentru un viitor mai bun în comunități” la Buzău au fost conturate în urma discuțiilor cu reprezentanții administrației locale, ai societății civile și a diferiților experți din mediul public sau privat ca rezultat al unui proces de consultare a nevoilor din comunitate. Pornind de la interesele, preocupările și potențialul acestora legate de oportunitățile pentru îmbunătățirea calității educației și mediului, Fundația Comunitară Buzău încurajează ideile inovative, sustenabile, care pot fi crescute la o scară mai mare, ușor transferabile și repetabile.

În perioada noiembrie – decembrie 2021, potențialii aplicanți pot beneficia de sesiuni de mentorat cu scopul creșterii capacității de finanțare având acces, în funcție de nevoi, la consultanță personalizată, acces la specialiști și mentorat, crearea de contexte de colaborare și parteneriate locale și au ca scop transformarea unor idei cu potențial, în proiecte care aduc plus-valoare comunității.

Selecția finală a proiectelor câștigătoare va fi făcută prin jurizare de către o echipă de specialiști, alcătuită din reprezentanți ai administrației publice, sectorul neguvernamental și cel privat, precum și specialiști, pe baza criteriilor ce pot fi consultate în Ghidul de finanțare. Detalii despre programul de finanțare din fiecare oraș și alte materiale necesare procesului de aplicare se pot accesa pe www.fondulpentruunviitormaibun.ro, pe site-ul Fundației Comunitare Buzău și paginile de Facebook naționale și locale ale programului.

Inițiativa programului „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități” vine ca un răspuns la nevoile reale ale comunității și este o măsură prin care Lidl România și Federația Fundațiile Comunitare din România își propun să sprijine acțiuni relevante, cu impact pe termen lung. În primele 2 ediții programul desfășurat simultan în alte 11 orașe din țară a finanțat 84 de inițiative locale cu o mobilizare impresionantă. Mii de acțiuni civice și ore de voluntariat, și zeci de mii de cetățeni impactați direct sau indirect, sunt doar câteva din rezultatele concrete ale edițiilor anterioare.

„Ultimii doi ani ne-au arătat cât de multe se pot face pentru a răspunde provocărilor locale, atunci când oportunitatea se întâlnește cu inițiativa comunității. «Fondul pentru un viitor mai bun în comunități» a redat spații publice comunității, a digitalizat școli și a încurajat inițiative verzi și sustenabile de protejare a mediului. În primele două ediții am activat transformări în 11 orașe din țară, consolidând capacitatea grupurilor de inițiativă și a ONG-urilor locale. Mergem mai departe, în 5 orașe noi, cu încredere în resursele comunității și cu siguranța că cele mai bune soluții vor fi identificate și maxim potențate de fundațiile comunitare din rețeaua federației”, a declarat Ciprian-Mihai Păiuș, Director executiv – Federația Fundațiile Comunitare din România.

Fundația Comunitară Buzău este o organizație care construiește infrastructură (fonduri, programe, finanțări) ce conectează oameni cu inițiativă, idei și resurse din județul Buzău. În 3 ani de activitate, am adunat fonduri de la companii, organizații naționale și donatori individuali și am finanțat 17 organizații. Scopul Fundației Comunitare este să dezvolte resursele locale și să susțină transformarea județului Buzău într-un loc mai bun pentru noi și copiii noștri. Împreună ne implicăm activ și proactiv în domenii importante de interes comun precum educație, sănătate și mediu înconjurător. Fundația Comunitară Buzău este parte dintr-o mișcare națională, alături de alte 17 fundații comunitare din România și peste 2 000 în întreaga lume. Pentru mai multe detalii, vizitați  www.fundatiacomunitarabuzau.ro.

Federația Fundațiile Comunitare din România a fost fondată în 2012 și are rolul de a reprezenta la nivel naţional interesele fundaţiilor comunitare din România care contribuie la construirea unor comunități conștiente, generoase, incluzive și durabile. Federația susține 18 fundații comunitare însumând peste 7000 de proiecte și 51 de milioane de lei în investiții comunitare. În prezent, mai bine de 52% din populația României are acces la o fundație comunitară și rețeaua este în continuă creștere.

Sursa: Realitatea de Buzau

Articolul precedentBilanț coronavirus 24 noiembrie: 2.796 cazuri noi și 231 decese dintre care 36 anterioare
Articolul următorFoto+video: Cercetaţi pentru braconaj şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor