Virusul Pestei Porcine Africane continuă să se extindă, iar cea mai gravă situație din județ este cea înregistrată în localitatea Căldărăști, unde, în aproape două săptămâni, PPA a ucis animalele din 36 de gospodării. Mai grav este că răspândirea pestei porcine pare greu de oprit astfel că, de la depistarea primului focar și până acum, numărul exploatațiilor contaminate aproape că s-a dublat, iar virusul a ajuns și la alte gospodării din Pogoanele.

Și în timp ce pesta porcină pune în pericol platforma industrială de creștere a porcilor Glodeanu Siliștea, acolo unde sunt crescute cca 85% din efectivele de porcine din sistemul industrial de creștere și îngrășare de pe raza întregului județ, autoritățile sanitar veterinare și Primăria Pogoanele se acuză reciproc. Conducerea DSV Buzău a prezentat în Colegiul Prefectural, care s-a desfășurat online, un raport prin care acuză Primăria Pogoanele de ”o extrem de slabă reacție” în remedierea acestei probleme, iar, la rândul lui, primarul  Florin Dumitrașcu neagă toate acuzațiile și spune că, din contră, cei de la DSV vin cu carnețelul în buzunar.

De la două focare depistate în urmă cu aproape două săptămâni, localitatea Căldărăști a ajuns să numere nu mai puțin de 36 de exploatații contaminate. Cu alte cuvinte, 36 gospodării în care au fost uciși toți porcii. În total, peste 120 de animale.

DSV anchetează două suspiciuni de pestă porcină la Pogoanele, în gospodăriile unor localnici care ar avea locul de muncă la același angajator cu alte persoane din Căldărăști.

Focarele de pestă porcină de la Pogoanele sunt extrem de periculoase și prin prisma faptului că, după cum chiar directorul DSV, Adonis Dragnea, a explicat că reprezintă o amenințare reală la platforma industrială de creștere a porcilor Glodeanu Siliștea unde sunt crescute cca 85% din efectivele de porcine din sistemul industrial de creștere și îngrășare de pe raza întregului județ. În acest context, în raportul prezentat în cadrul ședinței Colegiului Prefectural, de luni, 26 iulie, directorul DSV acuză primăriile de o  extrem de slabă reacție la măsurile și dispozițiile DSVSA referitoare la gestionarea unor focare de boli majore pe teritoriul UAT.

 

Sursa: Realitatea de Buzau

Articolul precedentNereguli constatate de poliţişti la regimul silvic
Articolul următorPermis de conducere reţinut pentru conducerea unui vehicul sub influenţa băuturilor alcoolice