Extinderea pestei porcine la nivelul judeţului Buzău pune pe jar autorităţile şi, în contextul actual, nu este exclus să fie scăpată de sub control.

Nu se cunoaşte sursa virală din mai multe comunităţi unde boala a evoluat rapid. În plus, măsurile care ar fi trebuit luate de primării sunt aproape inexistente. Autorităţile anunţă că vor ucide toţi porcii din gospodăriile ai căror proprietari intră în contact cu zona de focar.

În ultimele două săptămâni, în judeţul Buzău au fost semnalate pe bandă rulantă cazuri de pestă porcină. Comitetul Local de Combatere a Bolilor s-a întrunit, astăzi, pentru a analiza situaţia şi pentru a impune noi măsuri de prevenire a extinderii bolii.  Nu mai puţin de 23 de focare sunt active.

În satul Căldărăşti din Pogoanele se manifestă cea mai mare evoluţie a pestei porcine. Sunt 10 cazuri confirmate într-un timp foarte scurt şi zeci de porci ucişi.

Cu toate acestea, astăzi s-a aflat că, de pildă, Primăria din Pogoanele nu a luat nici măcar minime măsuri pentru prevenirea răspândirii bolii în satul Căldărăşti. Pentru a nu scăpa fenomenul de sub control, dar şi pentru a transmite un mesaj tranşant populaţiei, autorităţile au decis uciderea preventivă a porcilor din gospodăriile ai căror proprietari intră în focarele deja existente.

În cazul în care populaţia din zona focarelor nu respectă regulile impuse şi se ajunge la un număr şi mai mare de cazuri de pestă porcină, autorităţile vor pune în discuţie declanşarea operaţiunilor de sacrificare în masă a porcilor.

Articolul precedentÎn această iarnă buzoienii rămaşi la sistemul centralizat de încălzire vor beneficia de căldură
Articolul următorAutorul crimei de pe Bălcescu, în arest pînă la soluționarea cauzei