Vizita evaluatorilor străini care decid dacă Ținutul Buzăului merită sau nu statutul de Geoparc UNESCO s-a încheiat. La finalul vizitei de lucru, cei doi evaluatori s-au declarat mulțumiți de ce au văzut. Mai e de lucru la anumite capitole, cum ar fi infrastructura de transport, însă „Ţinutul Buzăului” are şanse să obţină un raport favorabil, zona fiind catalogată una cu un potenţial imens.

Evaluatorii  au declarat că Ținutul Buzăului are potențial, cu atât mai mult cu cât tehnologia modernă se îmbină într-un mod unic cu cea tradițională. 

”Vizita evaluatorilor UNESCO pe teren s-a încheiat. Vreau să mulțumesc în numele locuitorilor din geoparc Asociației Ținutul Buzăului, domnului profesor Alexandru Adrășanu și doamnei Cristina Partal pentru că fără idea lor din urmă cu 14 ani nu am fi putut fi astăzi aici. Mulțumesc, de asemenea, celor doi evaluatori care au avut răbdare cu noi în aceste zile și sper să fi realizat că oamenii din Ținutul Buzăului sunt oameni cu suflet care iubesc locurile natale și care doresc să renască această zonă și își doresc, cel puțin la fel ca și mine, ca Ținutul Buzăului să primească acreditarea UNESCO pentru că din momentul acela va începe adevărata renaștere. Cred că am înțeles cu totii că responsabilitatea acum nu este decât la noi. Îmi doresc din tot sufletul să am ocazia, chiar dacă nu voi mai fi președinte al CJ, ca peste 4 ani să primim o vizită de la UNESCO pentru reacreditare. Pentru a face asta însă trebuie să ne dăm seama ca nu depinde decât de noi” a spus președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Specialiştii care au fost la Buzău vor transmite un raport comun la Secretariatul UNESCO din Paris. Urmează analize amănunțite pentru ca ulterior, Secretariatul UNESCO să transmită o propunere de acceptare, de amânare ori de respingere către boardul Georparcurilor UNESCO, ce se întruneşte în fiecare an, în luna mai. În urma voturilor obţinute, se va comunica decizia finală.

Pentru a obţine statutul de Geoparc Global, “Ţinutul Buzăului” trebuie să bifeze 99 din cele 101 criterii analizate de specialiştii internaționali aflați zilele trecute în județ.

Imagine

Sursa: Realitatea de Buzau