Epidemie de gripă declarată oficial în România

În România este, oficial, începând de miercuri, epidemie de gripă, după ce s-au înregistrat 3 săptămâni epidemice consecutiv și 54 de decese din cauza bolii. Anunțul a fost făcut miercuri dimineață de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, într-o conferință de presă. Școlile nu se închid, dar „inspectoratele școlare pot lua decizia suspendării cursurilor în școlile sau clasele unde absenteismul depășește 20%”, a declarat ministrul Sorina Pintea. Sorina Pintea a subliniat că măsurile recomandate public de Ministerul Sănătății încă din data de 17 ianuarie se mențin, diferența, după declararea epidemiei, fiind aceea că ele vor trebui respectate de populație. Ministerul Sănătății menține măsurile transmise încă din data de 17 ianuarie în vederea limitării cazurilor și își propune să limiteze numărul de decese și circulația virusului, a declarat ministrul Sorina Pintea.
„Nu putem afirma în acest moment că avem un număr mai mare de decese decât anul trecut, dar avem un număr mare de decese înregistrate mai devreme”, a afirmat ministrul Sorina Pintea.
„Nu cerem populației decât să respecte măsurile recomandate de specialiști”, spune Sorina Pintea.

Ministrul Sănătății a subliniat că Bulgaria și Ungaria au declarat epidemie de gripă, iar Franța, Spania, Germania și țările nordice au, la rândul lor, probleme. „Nu trebuie să creăm isterie, este un virus sezonier, favorizat de perioada rece.”

În România s-a înregistrat o circulație mai intensă a virusului în sudul și sud-estul țării, în timp ce în restul zonelor se înregistrează focare, potrivit ministrului Sănătății.
Ministrul Sorina Pintea a anunțat, de asemenea, că spitalele și județele care nu vor raporta corect numărul cazurilor de gripă și al deceselor vor fi sancționate: „Este vorba despre sancțiuni pecuniare, prevăzute pentru astfel de situații”, a subliniat ministrul Sănătății.
Articolul precedentAutoritățile sanitare, în alertă. Numărul cazurilor de gripă în judeţul Buzău a ajuns la 70
Articolul următorIon Viorel, urmărit de stigmatul blaturilor