Deputatele USR Monica Berescu şi Oana Ţoiu susţin modificarea Codului de Procedură Penală în cazul minorilor supuşi unor abuzuri sexuale, cele două parlamentare propunând ca victimele să fie audiate în prezenţa unui psiholog, iar accesul publicului să fie restricţionat la şedinţele de judecată, conform news.ro.

Monica Berescu a anunţat, marţi, într-un comunicat de presă, că a iniţiat un proiect de lege alături de un alt deputat USR, Oana Ţoiu, privind modificarea Codului de Procedură Penală, astfel încât în cazurile în care minorii au fost victimele unor abuzuri sexuale audierea acestora să se facă în spaţii amenajate special în acest scop şi prin intermediul sau în prezenţa unui psiholog sau a altui specialist în consilierea victimelor.

Totodată, cele două parlamentare susţin ca accesul publicului să fie restricţionat la şedinţele din instanţe, pentru a proteja victimele minore în astfel de cauze.

„Datele şi cifrele puse la dispoziţie de Ministerul Afacerilor Interne sunt tulburătoare: în România au loc 2,5 cazuri de viol zilnic, un minor este abuzat sexual la fiecare patru zile, iar situaţiile de pornografie infantilă, pedofilie, incest, lipsire de libertate şi trafic de persoane sunt fenomene întâlnite zilnic. Mai mult, rata de recidivă pentru persoanele condamnate în astfel de cazuri este de 70 la sută. Infracţiunile contra libertăţii şi integrităţii sexuale reprezintă unele dintre cele mai grave atingeri ce pot fi aduse atât în plan fizic, în plan psihologic dar şi în plan moral unei persoane indiferent de vârstă sau sex. Fapta este cu atât mai gravă cu cât avem de-a face cu un copil sau un adolescent în postura de victimă, întrucât efectele care urmează unui astfel de eveniment alterează în mod definitoriu procesul de formare a personalităţii”, afirmă deputatul Monica Berescu.

Ea consideră că abuzurile sexuale sunt dificil de identificat şi solicită o legislaţie clară, eficientă şi în acord total cu principiul interesului superior al copilului, iar din acest motiv crearea de instituţii juridice adecvate şi pregătirea specialiştilor în acest domeniu reprezintă condiţia respectării drepturilor fundamentale ale copiilor.

„Îşi poate imagina cineva câte lacrimi şi câtă durere este în inima copiilor abuzaţi sexual? Trauma pe care o trăiesc emoţional şi fizic nu poate fi compensată cu nimic. Este datoria societăţii, a oamenilor, să facă eforturi pentru a le asigura cadrul privat necesar unei investigaţii atât de sensibile. Am propus modificarea Codului de Procedură Penală astfel încât toate victimele abuzate sexual care sunt minore, să beneficieze de un cadru preferenţial pe durata anchetei, care să le ofere consiliere psihologică, dreptul la şedinţe nepublice în instanţă precum şi realizarea audierilor într-un spaţiu amenajat special în acest sens, în prezenţa unui număr de persoane redus în cameră, dar cu posibilitatea de a documenta audio-video dialogul cu victima. Astfel, organele de anchetă vor putea urmări înregistrările discuţiilor, în loc să cheme victima minoră la o nouă audiere, care presupune rememorarea unor evenimente traumatizante”, a afirmat Monica Berescu, deputat USR, unul dintre iniţiatorii acestei legi.

Sursa: Realitatea Din USR

Articolul precedentCOD GALBEN de vânt puternic
Articolul următorVoucherele de vacanță expiră la 30 iunie