Reabilitarea cu fonduri europene a clădirii fostului Spital I.C. Brătianu din municipiul Buzău a fost încheiată, iar Consiliul Judeţean Buzău a preluat locaţia de la constructor. Marţi au fost semnate toate actele, iar miercuri preşedintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu a mers să vadă clădirea finalizată, care va fi transformată într-un Centru muzeal care va purta numele lui I.C. Brătianu la fel ca şi spitalul de odinioară.

Construcţia aflată în patrimoniul Consiliului Judeţean a fost pe cale de a primi mai multe destinaţii după anul 1990, când spitalul care a funcţionat în clădire şi-a închis porţile, iar la un moment dat a fost aproape să fie demolată pentru a face loc unui cartier rezidenţial. Clasificare ei ca monument istoric a fost cea care a salvat-o de la demolare, iar după mai mulţi ani de încercări actuala conducere a Consiliului Judeţean a identificat oportunitatea ca aceasta să fie reabilitată cu fonduri europene cu condiţia transformării într-un Centru muzeal.

Investiţia pentru reabilitarea clădirii a fost finanţată prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 5.1 conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural şi a fost începută în data de 26.07.2019 atunci cînd a fost emis Ordinul de începere a lucrărilor. Valoarea fondurilor europene obţinute pentru reabilitarea clădirii a fost de 3,6 milioane de euro restul cofinanţării fiind suportate din fonduri proprii ale Consiliului Judeţean.

Contractul de finanţare încheiat la jumătatea anului 2018 a avut o valoare de 11.077.22,34 lei iar până la finalizarea în acest an a lucrărilor valoarea a crescut la suma de 14.801.187 lei datorită creşterilor de preţuri înregistrate în ultimii ani.

Urmează amenajarea sălilor de expoziție, dotarea cu mobilier și amenajarea grădinii publice.

Imagine

Sursa: Realitatea de Buzau

Articolul precedentHidrologii au emis Cod galben de inundaţii pe râuri din judeţele Prahova, Buzău şi Ialomiţa
Articolul următorBărbat de 63 de ani lovit de tren la Tăbărăști