Cadrele didactice din județul Buzău au fost astăzi, timp de două ore, în grevă de avertisment, dar au continuat supravegherea elevilor, așa cum au declarat sindicaliștii din educație. La greva de avertisment au aderat circa 70% dintre cadrele didactice, din 90% din unitățile de învățământ.

Sindicatul Învățământului Preuniversitar Buzău și-a explicat acțiunea de astăzi printr-un comunicat astfel:. 

„Astăzi, 19.01.2022, între orele 11.00-13.00, salariații din învățământul buzoian au fost în grevă de avertisment. Protestul s-a desfășurat în 138 de unități școlare care sunt afiliate la Sindicatul Învățământului  Preuniversitar Buzău.

Principalele revendicări sunt:

  1. Subfinanțarea sistemului de învățământ;
  2. Nerespectarea Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice;
  3. Neadoptarea condițiilor legale privind salarizarea personalului didactic auxiliar și nedidactic (salariile din învățământ sunt cu 30% mai mici decât cele din administrația publică).

Toate deciziile adoptate în ultimii doi ani au dus la scăderea drastică a veniturilor și implicit a nivelului de trai pentru toți salariații din învățământ. Nealocarea a 6% din PIB,  așa cum prevede Legea educației naționale nr.1/2017, aduce prejudicii întregului sistem educațional, inclusiv beneficiarilor direcți ai educației prin demotivarea acestora. Schimbarea condițiilor de acordare a burselor școlare este consecința unei politici de austeritate în detrimentul educației.

Împreună cu organizațiile elevilor și părinților, avem speranța că putem să  schimbăm lucrurile în bine pentru educația din România”.

Acțiunile sindicale vor continua

După această grevă de avertisment, spune liderul SÎP, Ion Dobre, „va urma o analiză la nivelul celor două federații; vom vedea care este reacția guvernanților, respectiv a premierului și în funcție de aceste coordonare, ne vom stabili strategia pentru viitor; probabil vom relua și acele pichetări, inclusiv la nivel local și se ia în calcul o grevă generală dacă lucrurile vor fi forțate de guvernanți în această direcție”.

Sursa: Realitatea de Buzau