În perioada 6 – 8 iulie, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București a fost gazda etapei naționale a Concursului „Memoria Holocaustului” (gimnaziu și liceu), competiție care a reunit participanți din 38 de județe ale țării, inclusiv Municipiul București. La festivitatea de premiere, alături de dr. Alexandru Florian, Director General al Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” și reprezentanți ai Ambasadei Statelor Unite ale Americii și ai altor ambasade, au premiat și felicitat elevii câștigători. Marina-Andreea Radu, elevă în clasa a VII-a a Colegiului Național Pedagogic „Spiru Haret” din Buzău, a obținut premiul al II-lea la concursul „Memoria Holocaustului”, faza națională. 

Cu acest prilej, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București a anunțat că va tripla valoarea tuturor premiilor în bani acordate elevilor. De asemenea, Ambasada SUA în România și-a exprimat intenția de a organiza o expoziție temporară în sediul propriu cu lucrările artistice realizate de elevi în cadrul acestui concurs. 

„Mulțumim tuturor celor care ne-au sprijinit în această perioadă. Marina a demonstrat și la acest concurs seriozitate, inteligență, perseverență, dar mai ales modestie! Le mulțumim gazdelor pentru ospitalitate și organizatorilor și sponsorilor pentru premiile generoase!”, este mesajul prin care profesoara de istorie, Corina Barbu, o felicită pe eleva sa pentru rezultatul obținut.

În realizarea lucrării practice, eleva Colegiului Național Pedagogic „Spiru Haret” Marina-Andreea Radu a fost coordonată de profesoara Alexandra Mihai. Partea teoretică a concursului a fost pregătită cu profesoara de istorie Corina Barbu.

Ediția 2022 are o semnificație aparte, întrucât în acest an a fost aprobată introducerea cursului „Istoria evreilor. Holocaustul” în trunchiul comun/planurile-cadru de învățământ.

Organizat de Ministerul Educației, în colaborare cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București, concursul este unic în Europa și pune în valoare creativitatea elevilor, având următoarele obiective:

1. Prezentarea și înțelegerea problematicii Holocaustului, a consecințelor și a semnificației acestuia prin încălcarea brutală și violentă a drepturilor fundamentale ale oamenilor și, în principal, a dreptului primar natural al omului – dreptul la viață.

2. Formarea şi dezvoltarea unui comportament tolerant, democratic, a spiritului civic, a acceptării diversității, a deprinderilor de participare la viața unei societăți lipsită de orice fel de manifestări de rasism, violență, discriminare, intoleranță și antisemitism.

3. Cultivarea abilităților elevilor de înțelegere a complexității lumii contemporane, de acceptare necondiționată a celuilalt, de comportament dezirabil într-o societate democratică.

4. Evaluarea competențelor elevilor privind înțelegerea modului în care mass-media, în toate formele sale, prezintă acest fenomen istoric.

5. Cunoașterea, interpretarea și evaluarea semnificației surselor istorice de diferite tipuri.

6. Evaluarea unor forme originale de manifestare a elevilor în domeniul literaturii și educației plastice.

Sursa: Realitatea de Buzau

Articolul precedentStrategie în alb și negru – Ediția din 9 iulie 2022
Articolul următorCaravana de depistare activă a tuberculozei în comuna Merei