Încă o localitate buzoiană a intrat pe lista autorităţilor sanitar – veterinare după izbucnirea unui focar de pestă porcină africană. Medicii veterinari au acţionat în Cilibia, după moartea unui porc. În acest caz, autorităţile încă fac cercetări pentru a stabili cum a ajuns boala în această localitate.

Evoluţia cazurilor de pestă porcină africană, la nivelul judeţului Buzău, a cunsocut o stagnare, în ultima perioadă. În prezent, evoluează 65 de focare de pestă, cu unul mai mult faţă de ultima verificare. Noul focar de boală a izbucnit este în comuna Cilibia. Iniţial, aici au existat doar suspiciuni, dar ulterior cazul fiind confirmat.
În urma confirmării diagnosticului de către Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate, a fost declarat focar de pestă porcină africană şi s-au instituit imediat măsurile necesare de combatere a pestei. Gospodăria respectivă, precum şi cele din vecinătăţi sunt atent monitorizate atât de medicul veterinar arondat acelei zone, precum şi de reprezentanţii DSVSA. Carnea depozitată în respectivele gospodării a fost confiscată, iar ancheta epidemiologică va continua.
Autorităţile spun că se observă o stagnare în evoluţia focarelor de pestă africană, în special în localităţile grav afectate de această boală, precum Padina sau Mărgineanu.Sunt şi veşti bune în ceea ce priveşte evoluţia focarelor de pestă porcină africană.
În mediul silvatic, nu s-a mai înregistrat nicio îmbolnăvire la porcii mistreţi.
Articolul precedentBuzoiancă spulberată de pe trecerea de pietoni
Articolul următorCimitirul și 6 case din Mărăcineni, în pericol. O alunecare de teren afectează întreaga zonă