Unul dintre modurile de operare ale hoților care fură din locuințe este cel „prin împrietenire”. Acești infractori acționează prin distragerea atenției sau atribuirea unor calități false. Astfel, ei încearcă să ajungă în casele oamenilor, pentru a le sustrage banii sau bunurile de valoare.

Acest tip de infractor este politicos și pretinde a fi un reprezentant al unor autorități publice, companii de gaze, apă sau electricitate și face parte din categoria persoanelor convingătoare și insistente. Sunt cazuri în care poartă adesea salopete cu logo-ul companiei.

Bunurile sustrase sunt în general sume de bani, însă au fost cazuri în care au fost furate și alte bunuri mici și de valoare (telefoane, bijutierii).

Cum acționează:

Distrag atenția victimelor, le trimit în altă cameră pentru a aduce un anumit lucru, sau pentru a verifica ceva, timp în care caută bani sau bunuri de valoare. Unii infractori lucrează în echipă: în timp ce primul distrage atenția victimei (de exemplu, stau în bucătărie cu ușa închisă), cel de-al doilea pătrunde în apartament și caută în celelalte camere.

Polițiștii giurgiuveni transmit cetățenilor următoarele recomandări:

  • nu permiteți accesul persoanelor necunoscute în locuință, iar dacă este necesară efectuarea unor lucrări de reparații TV, internet, instalații sanitare, sau altele, solicitați prezentarea legitimației.
  • rugați un vecin să fie de față atunci când în locuința dumneavoastră se desfășoară astfel de lucrări;
  • nu plătiți astfel de servicii pe loc, ci ulterior lucrărilor, după emiterea unei facturi.

Nu fiți indiferenți la ce se întâmplă în jurul dumneavoastră, alăturați-vă POLIŢIEI în lupta împotriva infractorilor! Furnizați Poliției toate datele pe care le dețineți în legătură cu o eventuală infracțiune!

Articolul precedentEfectele pandemiei asupra economiei
Articolul următor6,3% dintre cei care au avut coronavirus în România sunt elevi