Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC) relansează Campania de avertizare asupra alergiei la polen de Ambrozia.
Ambrozia este denumită popular iarba pârloagelor şi este în fiecare an principalul alergen care creează probleme pacienţilor cu alergii respiratorii. Perioada de polenizare pentru această plantă este din luna iulie-septembrie.
CUM SE MANIFESTĂ ALERGIA ?
Potrivit medicului alergolog, din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău, Dr. Băjenaru Simona, „manifestările sunt diferite de la un pacient la altul, cei mai mulţi pacienţi acuză fenomene de rinită (strănut, prurit, secreţii nazale, nas înfundat). De cele mai multe ori asociate cu manifestări de conjunctivită: lăcrimare, ochi roşii, mâncărimi. Mulţi dintre pacienţii sensibilizaţi la acest polen prezintă dificultăţi în respiraţie, tuse, respiraţie şuierătoare. Toţi pacienţii cu astfel de manifestări sunt sfătuiţi să consulte un medic alergolog.”
UNDE CREȘTE ?
Ambrozia este o plantă anuală, perenă, prezentă în grădini, în culturile de cereale şi de floarea-soarelui, dar şi în zonele lăsate în paragină: cele cu ruine, zonele rezidenţiale noi, unde construcţiile nu au fost terminate, pe marginile şoselelor, pe spaţiile verzi, dar şi în curţile caselor sau în parcuri.
O singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăunţe de polen (20 microni în diametru) şi până la 30.000 de seminţe, care îşi păstrează calităţile germinative timp de 40 de ani.
Având în vedere că această plantă este foarte invazivă şi provoacă alergii severe, din luna martie a acestui an a intrat în vigoare un act normativ care prevede că „proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, denumită științific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației invazive și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane”.
Ziua de 23 iunie a fost desemnată Ziua Internațională a Ambroziei de către Societatea Internațională a Ambroziei, începând cu anul 2011, cu scopul intensificării eforturilor de cercetare științifică multidisciplinară în vederea eradicării plantei.