Executivul a adoptat Hotararea pentru aprobarea schemei ”Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a productiei de cartof de consum” pentru anul 2022, prin care fermierii primesc maxim 200 euro/ha.

In acest sens, se stabileste o schema de ajutor de minimis pentru sustinerea productiei de cartof, in baza prevederilor Regulamentelor europene. Categoriile de beneficiari ai acestui sprijin sunt producatorii agricoli persoane fizice care detin atestat de producator, producatori agricoli persoane juridice și producatori agricoli persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale. 

De asemenea, acest sprijin este oferit pentru a sustine productia necesara consumului in Romania. Bugetul alocat in acest caz este de 15 milioane de lei, unde fiecare fermier va primi 200 euro/ha.

”Am alocat in bugetul acestui an 15 milioane de lei pentru sustinerea productiei de cartofi romanesti, iar prin viitorul Plan National Strategic oferim sprijin pentru construirea de depozite dedicate recoltelor de cartofi. Ne asiguram astfel ca vom avea pe piata cartofi romanesti o perioada mai lunga de timp in decursul unui an”, a declarat ministrul Adrian Chesnoiu.

Fermierii ce doresc sa primeasca acest sprijin trebuie sa indeplineasca criteriile cumulative de eligibilitate: 

– sa detina o suprafata cultivata cu cartof de consum de minimum 0,3 ha

– sa obtina o productie de minimum 15 tone/ha, din care sa comercializeze cel putin 6 tone/ha pana la data de 29 noiembrie a anului de cerere

– sa fie inregistrati in evidentele Registrului agricol deschis la primariile in a caror raza administrativ-teritoriala se afla suprafetele cultivate cu cartof de consum in anul 2022

– sa faca dovada productiei realizate prin documente justificative (bonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare)