În ziua de 28 septembrie a.c., poliţiştii din cadrul Biroului Siguranță Școlară, împreună cu reprezentanţi din cadrul  Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Ploiești au organizat şi desfăşurat o activitate preventivă cu elevii beneficiari de măsurii plasamentului în cadrul Complexului de Servicii Comunitare Râmnicu Sărat. Activitatea a avut ca scop prevenirea victimizării minorilor și creșterii gradului de siguranță în mediul școlar.

Identificarea timpurie a copiilor în risc sau victime ale exploatării și traficului repreyintă una din principalele coordonate ale luptei împotriva traficului de persoane. Astfel, tinerilor le-au fost oferite, prin dialog, informații concrete cu privire la acțiunile de recrutare, mijloacele și scopul traficului, profilul de risc al copiilor și indicatorii care ne ajuta să ne dăm seama dacă un copil este într-o situație de risc. Prin discuţiile purtate şi exemplele oferite, poliţiştii au furnizat acele informații la care copiii trebuie să fie atenți, înainte de a lua decizii importante, care i-ar putea duce în situații de risc.

În strânsă legătură, le-au fost prezentate în detaliu formele asociate traficului de persoane, fiindu-le expuse situaţiile de risc prin care pot ajunge victime și modalităţile de recunoaştere a situaţiilor de pericol, în vederea însuşirii unor măsuri de autoprotecţie.

Activitatea a promovat campania inițiată de Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Ploiești, de prevenire a traficului de persoane prin exploatarea prin cerșetorie “Munca  fără forme legale – un pas mai aproape de traficul de persoane!”

La activitate au participat 60 de elevi şi educatori din cadrul Complexului de Servicii Comunitare Râmnicu Sărat.

ATENŢIE!

– Când primiți o ofertă de lucru aflați cât mai multe detalii despre aceasta.

– Nu dați curs anunțurilor din ziare, internet sau alte forme de publicitate până nu verificați firma.

– Consultați-vă cu persoanele de încredere înainte de a lua decizia de a accepta o ofertă de muncă.

– Nu dați documentele personale, sub niciun motiv, cu exceptia instituțiilor statului (român sau străin) abilitate să verifice actele de identitate.

– Nu ezitați sa vă adresați ambasadelor României sau organizaţiilor neguvernamentale atunci când vă aflați într-o situaţie critică în străinătate.

– Când plecați la muncă în străinătate, lăsați-vă acasă copii de pe documentele de identitate și de călătorie, precum și de pe orice alte acte referitoare la viitorul loc de muncă .

– Nu uitați! Nimeni nu are dreptul sa vă forțeze să munciți pe gratis!

 

Sursa: Realitatea de Buzau

Articolul precedentDoar 5 paturi mai sunt libere la secțiile ATI COVID din țară!
Articolul următorAcţiuni ale poliţiştilor pentru creşterea siguranţei participanţilor la trafic