98 de ordine de protecție primite de IPJ Buzău în 2018

Activitatea polițiștilor buzoieni s-a axat permanent pe îndeplinirea principalului obiectiv – siguranţa comunității. Anul trecut, poliţiştii au intervenit la peste 4.500 de evenimente sesizate prin 112, au desfășurat aproximativ 350 de acțiuni cu efective mărite și peste 1600 de activități cu caracter preventiv, cu diferite grupuri țintă.

Obiectivele majore urmărite de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Buzău în anul 2018 au fost creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală, siguranţa rutieră şi siguranţa transporturilor, prevenirea şi combaterea infracţionalităţii organizate şi transfrontaliere, asigurarea climatului de legalitate în mediul de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice, precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene şi asigurarea resurselor umane şi a mijloacelor necesare dezvoltării şi menţinerii capacităţii operaţionale.
Activitatea de prevenire a fost orientată pentru asigurarea unui sistem integrat bazat pe atragerea de parteneri şi apropierea de comunitate şi a cunoscut o evoluţie constantă din punct de vedere calitativ.
În 2018, priorităţile naţionale identificate au fost prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului, prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, prevenirea violenţei în familie iar prioritatea identificată la nivel local a fost creşterea gradului de siguranţă rutieră în judeţul Buzău.
Polițiștii buzoieni au organizat peste 9000 de activităţi cu caracter preventiv cu diferite grupuri țintă, în cadrul cărora au fost distribuite peste 25.000 materiale cu recomandări preventive şi au fost informaţi peste 85.000 de cetăţeni cu privire la măsurile minime de protecţie pe care le pot adopta, astfel încât să nu devină victime ale infracţiunilor.
Totodată au fost desfăşurate trei campanii europene de prevenire „Protect your pocket”, destinată prevenirii furturilor din buzunare, „#BuySafePaySafe”, destinată prevenirii infracțiunilor economice în mediul online și „#CyberScams”, destinată prevenirii infracțiunilor economice în mediul online.
La nivel național au fost continuate activitățile pe linia prevenirii furturilor din locuințe, derulate sub deviza „Paza bună trece primejdia rea”.
În anul 2018, efectivele Inspectoratului de Poliție Județean Buzău au intervenit la 4.533 de evenimente, semnalate prin S.N.U.A.U. 112, dintre acestea 1.880 fiind înregistrate în mediul urban şi 2.653 de cazuri în mediul rural, timpul de intervenție în majoritatea cazurilor fiind sub 10 minute.
Totodată, în perioada de referinţă, au fost organizate și executate în sistem integrat un număr de 327 de acțiuni, fiind legitimate peste 20.000 de persoane, dintre care 307 au fost conduse la sediu. Totodată, au fost constatate 93 de infracțiuni, dintre care 58 în flagrant și au fost aplicate 6.539 de abateri contravenționale în valoare de 1.149.304 de lei.

COMBATEREA CRIMINALITĂŢII – aspecte generale

În anul 2018, pe raza județului Buzău nu au fost înregistrate situaţii în care să fi fost tulburată grav ordinea şi liniştea publică.
Criminalitatea sesizată a scăzut cu aproximativ 3%, acest tip de criminalitate aflându-se într-un trend descendent încă din anul 2013, iar în anul trecut a înregistrat cea mai mică valoare din ultimii 6 ani.
Infracţionalitatea sesizată contra patrimoniului a înregistrat scăderi (aproximativ 4 %) pe fondul scăderii numărului furturilor din locuinţă, furturilor din anexe şi curţi, precum și al furturilor din buzunare.

Criminalitatea stradală
În perioada de referință criminalitatea stradală a înregistrat o creștere de 5%, în mediul urban fiind înregistrate scăderi la nivelul poliției municipiului reședință de județ.

Criminalitatea gravă, comisă cu violenţă:
În anul 2018, pe raza judeţului Buzău nu s-au înregistrat evenimente cu impact asupra comunităţii de natură a tulbura ordinea şi liniştea publică în care să fie implicați membrii unor grupări infracţionale.
În ceea ce priveşte celelalte categorii de fapte comise cu violenţă, s-au înregistrat scăderi la majoritatea infracţiunilor (loviri sau alte violenţe și viol), o ușoară creștere fiind înregistrată în ceea ce privește infracțiunile de tâlhărie (aproximativ 3%).

Criminalitatea în mediul rural a înregistrat scăderi cu 3,26%, înregistrând cea mai mică valoare la infracțiunile sesizate din ultimii 6 ani şi are un trend descendent din anul 2015.
Infracţiunile judiciare la nivelul secţiilor rurale au înregistrat scăderi, în anul 2018 fiind înregistrată cea mai scăzută valoare din ultimii 6 ani.
La nivelul secţiilor de poliţie rurală, infracţiunile contra patrimoniului au avut de asemenea un trend descendent, acest tip de criminalitate aflându-se în scădere începând cu anul 2013.

Regimul Armelor, Explozivilor şi Substanţelor Periculoase

În cursul anului 2018, polițiștii buzoieni au derulat activităţi atât în baza acţiunilor naţionale, cât şi a celor proprii, fiind constatate 64 infracţiuni, ponderea deţinând-o constatările la Codul Penal privind nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.
De asemenea, au fost aplicate 85 de sancţiuni contravenţionale și a fost luată măsura anulării dreptului de deţinere, port şi folosire arme şi muniţii în 122 de cazuri (78 pentru arme letale şi 44 pentru arme neletale), iar într-un caz a fost luată măsura suspendării dreptului de deţinere port şi folosire arme.
Analiza indicatorilor statistici în domeniu evidenţiază în continuare faptul că judeţul Buzău nu reprezintă o piaţă ilegală pentru operaţiuni cu arme şi muniţii, fenomenul având un caracter izolat, cu manifestări simple, fără pericol social ridicat, în anul 2018, pe raza judeţului Buzău nefiind înregistrate evenimente în care să fi fost folosite arme de foc.

Criminalitatea economico – financiară:

În anul 2018, activitatea de constatare a faptelor de natură economico-financiară desfăşurată de efectivele Inspectoratului de Poliție Județean Buzău s-a concretizat în 389 de infracțiuni, la acestea adăugându-se 120 de infracţiuni constatate în dosare penale ce au fost declinate de către formaţiunile de profil, în baza materiei sau după calitatea persoanelor.
Pe genuri de fapte s-a înregistrat o creştere a numărului de infracţiuni constatate, în ceea ce priveşte infracţiunile de fals, infracţiunile prevăzute de Codul Fiscal și infracţiunile de spălarea banilor.
Analizând activitatea desfăşurată în domeniul evaziunii fiscale, în anul 2018 se observă că efectivele inspectoratului au constatat 96 infracţiuni, cu un prejudiciu cauzat la finalizare de 5.140.000 lei, prejudiciu ce a fost recuperat în proporţie de 44,61%.
În ceea ce priveşte activitatea poliţiştilor de investigarea fraudelor pe linia prevenirii şi combaterii ilegalităţilor ce se comit în domeniul contrabandei, transportului şi comercializării produselor din tutun, în anul 2018 au fost confiscate aproximativ 60.000 de ţigarete, peste 1.100 de kilograme tutun vrac, peste 20 dispozitive de injectat, 2 utilaje tocat, aproximativ 100.000 de tuburi și 2000 de filtre.
Totodată, polițiștii au desfășurat activități în 15 dosare penale în acest domeniu, în care s-au efectuat cercetări împotriva a 16 persoane din care 3 în stare de reţinere.
Pe linia prevenirii şi combaterii ilegalităţilor ce se comit în domeniul bancar, atât în ceea ce priveşte fraudele bancare, cât şi în domeniul emiterii de instrumente bancare, este de menţionat că s-au constatat 29 de infracţiuni, prejudiciul cauzat fiind de 599.042 lei.

Infracţionalitatea în domeniile silvicultură şi piscicultură:

În perioada analizată, efectivele inspectoratului au desfășurat peste 570 de acțiuni și controale pe linia prevenirii şi combaterii delictelor silvice şi a faptelor ilegale asociate din tăierea arborilor, circulaţia, depozitarea, prelucrarea primară şi comercializarea materialelor lemnoase.
Polițiștii au aplicat peste 300 de sancţiuni contravenţionale în conformitate cu prevederile Legii nr.171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravenţiilor silvice, fiind confiscat aproximativ 1100 m.c. material lemnos şi 18 fierăstraie mecanice folosite la săvârşirea de infracţiuni şi contravenţii în domeniul silvic.
Totodată, polițiștii din cadrul Biroului de Combatere a Delictelor Silvice au efectuat cercetări în 14 dosare privind comiterea de infracţiuni în domeniul exploatării şi industrializării materialului lemnos, conexe unor infracţiuni de natură economico-finaciară.
În domeniul pescuitului şi acvaculturii, în cursul perioadei analizate au fost efectuate 121 de controale pe această linie, fiind aplicate 96 de contravenţii conform H.G. nr. 984/2005 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele sanitare-veterinare și pentru siguranța alimentelor şi O.U.G. nr. 23/2008 privind peescuitul și acvacultura.

Activitatea de urmărire şi supraveghere judiciară:

La începutul anului 2018, la nivelul inspectoratului se aflau în lucru 49 de persoane date în urmărire naţională, 44 dintre acestea fiind date şi în urmărire internaţională.
În cursul anului 2018 polițiștii de investigații criminale au desfășurat activitățile specifice în 145 de acte de executare, au găsit 144 persoane dispărute şi au executat 11 mandate europene de arestare.
O altă activitate importantă desfăşurată la nivelul inspectoratului a constituit-o supravegherea persoanelor împotriva cărora au fost dispuse măsurile preventive ale arestului la domiciliu sau controlului judiciar – domeniu în care nu au fost înregistrate evenimente în cursul anului trecut.
În anul 2018, s-au primit spre executare/supraveghere 158 de măsuri preventive din care 32 măsuri de arest la domiciliu, 2 controale judiciare pe cauţiune și 124 măsuri de control judiciar.
Totodată, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Buzău au fost primite în vederea punerii în aplicare 98 de ordine de protecție.

Riscul rutier:

Creșterea gradului de siguranță rutieră a reprezentat una dintre principalele priorități ale Inspectoratului de Poliție Județean Buzău.
Astfel, au fost desfășurate peste 630 de acţiuni şi controale, ocazie cu care au fost constatate aproximativ 71.000 contravenţii la regimul circulaţiei fiind reţinute 4.513 de permise în vederea suspendării dreptului de a conduce. Totodată, au fost retrase până la remedierea defecţiunilor 657 certificate de înmatriculare.
În anul 2018, polițiștii buzoieni au constatat 1.235 de infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere.
Evoluţia accidentelor grave de circulaţie a înregistrat un trend descendent, atât în ceea ce priveşte numărul, cât şi a urmărilor acestora. Astfel, în anul 2018 s-au înregistrat cu 9,3% mai puține accidente grave de circulație, scăderi fiind înregistrate și în ceea ce privește numărul persoanelor decedate și al celor rănite grav.
Acelaşi trend se menține și în ceea ce privește numărul accidentelor uşoare produse pe raza județului, fiind înregistrate cu 12% mai puține astfel de evenimente, numărul persoanelor rănite în urma acestor accidente fiind în scădere cu 9%.
Principalele cauze generatoare de accidente rutiere au fost indisciplina pietonală, viteza neadaptată şi indisciplina bicicliştilor.

Obiective şi priorităţi:

În anul 2019, efectivele Inspectoratului de Poliție Județean Buzău vor continua activitățile necesare pentru asigurarea unui nivel normal de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului şi siguranţa rutieră.
Totodată, vor fi continuate activitățile pe linia combaterii evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice, precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene.

Articolul precedentGloria Buzău pierde cu liderul CSM Rm.Vîlcea
Articolul următorUnsprezece morți și șapte răniți, în incendiile din 2018