15 ani de durere, de lacrimi, de întrebări fără răspuns. 18 persoane și-au pierdut viața la Mihăilești

Au trecut 15 ani de durere, de lacrimi și de neputință. În semn de cinstire şi preţuire a memoriei celor şapte eroi, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Neron Lupaşcu” al judeţului Buzău a organizat o manifestare comemorativă la monumentul închinat acestora din localitatea Mihăileşti.

Totodată, pe platourile fiecărei subunităţi de pompieri din județ s-a ţinut un moment de reculegere, timp în care semnalele luminoase şi sirenele autospecialelor de intervenţie vor da onorul aducând un omagiu celor care au fost: maior post mortem – Mihalache Doru-Mihai, sublocotenent post mortem – Necula Romeo, sublocotenent post mortem – Manta Valentin Cezar, sublocotenent post mortem – Jianu Nicolae, sublocotenent post mortem – Stan Silviu, sublocotenent post mortem – Medeleanu Georgian, sublocotenent post mortem – Oprea Florentin Valentin.
Pe data de 24 mai 2004, la ora 5:50 în comuna Mihăilești, pe DN2, la 32 de kilometri sud de Buzău, a avut loc o explozie în urma accidentului unui camion care transporta 20 de tone de azotat de amoniu. Bilanțul victimelor arată că au fost 18 morți (dintre care șapte pompieri, trei localnici și doi jurnaliști ai postului TV Antena 1) și 13 răniți grav. Un crater cu adâncime de 6,5 metri și un diametru de 21 metri s-a format în jurul locului exploziei, iar bucăți de metal au fost aruncate pe o rază de 200 de metri afectând acoperișurile mai multor case din zonă.
Bilanţul tragediei:
Ionuţ Ovidiu Barbu, cameraman, 25 de ani, Buzău
Elena Popescu, reporter, 26 de ani, Valea Râmnicului, Buzău
Doru Mihai Mihalache, maior post-mortem, 33 de ani, Buzău
Florin Valentin Oprea, locotenent post-mortem, 21 de ani, Blăjani, Buzău
Georgian Medeleanu, locotenent post-mortem, 21 de ani, Blăjani, Buzău
Liviu Stan, locotenent post-mortem, 23 de ani, Tisău, Buzău
Nicolae Jianu, locotenent post-mortem, 25 de ani, Ruşeţu, Buzău
Râca Ionescu, 34 de ani, din Mihăileşti, Buzău
Romeo Necula, sublocotenent post mortem, 35 de ani, Verneşti, Buzău
Valentin Cezar Manta, locotenent post-mortem, 21 de ani, Tisău, Buzău
Ion Tudose, 34 de ani, Mihăileşti, Buzău
Valentin Magearu, 23 de ani, Buzău
Alin Magearu, 37 de ani, Buzău
Camelia Simion, 50 de ani, Râmnicu Sărat
Daniel Pelmuş, 37 de ani, Mihăileşti, Buzău
Marian Ailincăi, 26 de ani
Emil Şerbu, Valea Râmnicului, Buzău
Roman Marcu Florin, 36 de ani, Craiova, şoferul TIR-ului
Vinovaţi de producerea dezastrului de la Mihăileşti au fost găsiţi cei trei reprezentanţi ai firmelor care au asigurat transportul şi livrarea azotatului de amoniu: Ionel Neagoe, administratorul Ney Transport SRL, Mihai Gună, patronul Mihtrans SRL, şi Ion Gherghe, fost director al combinatului Doljchim din Craiova. Aceştia au fost condamnaţi la câte patru ani de închisoare, după un lung şi dificil proces. În decembrie 2006, Ionel Neagoe, Mihai Guna şi Ion Gherghe au fost condamnaţi de Judecătoria Focşani la patru ani de închisoare cu executare, fiecare, şi la plata unor despăgubiri. La 15 ani de la tragedie, peste curba morții din Mihăilești doar monumentul de marmură mai arată că aici, într-o dimineață ploioasă de mai, a avut loc cel mai mare dezastru produs pe drumurile țara noastră.
Articolul precedentFăcea acte false pe care le vindea cu 1500 de euro
Articolul următorPrimele declaratii ale lui Ilie Stan, despre venirea la Gloria